0
0

یادگیری تلفیقی

989 بازدید

یادگیری تلفیقی

یادگیری تلفیقی یا همان blended learning ، یک روش ترکیبی جهت آموزش است که یک راهکار میانی بین آموزش مدرس محور و آموزش مجازی است و از چندین رسانه استفاده می شود. بخش‌هایی از دوره به صورت استراتژیک برای ارائه در یک دوره آنلاین انتخاب می‌شوند و سایر بخش‌ها از آموزش حضوری استفاده می‌کنند. برای مثال، دانش‌آموزان ممکن است سخنرانی‌های آنلاینی داشته باشند که مطالب را آموزش می‌دهند، و در آزمایشگاه‌های کلاسی برای به کار بردن آموخته‌هایشان شرکت نمایند.این روش برای مربیان در تمام سطوح مفید می باشد و حتی در اموزش زبان نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد؛ همچنین یک مدل مفید برای آموزش شرکتی و سازمانی نیز است.

 

در واقع این روش ، در تلاش است تا برای افراد فرصت بهره گیری از مزایای هر دو جهان یعنی یادگیری از طریق سنتی و حضور در کلاس و همچنین یادگیری از طریق دنیای مجازی را با کیفیت بالا به وجود بیاورد. یک نکته ی مهم هنگام صحبت از این مقوله لازم به ذکر است : دانش آموزان از این موضوع آگاه باشند که اشتراک گذاری مطالب و همچنین همکاری با دیگر دانش آموزان به صورت مستقیم ،می تواند یادگیری ای غنی تر و همراه با کسب تجربه برای آنها به همراه داشته باشد. از فواید این نوع یادگیری می توان به افزایش انعطاف پذیری و افزایش سطح کارآمدی آموزش اشاره کرد. یادگیری تلفیقی ،   در ارائه ی مطالب انعطاف پذیر است ؛ به این معنی که می توان از روش های متعددی برای انجام امر آموزش و یادگیری  استفاده کرد؛ مثلا موضوعات و بحث های سخت و پیچیده تر می توانند در کلاس به صورت حضوری ارائه شوند در حالی که دیگر موضوعات و مطالب درسی به صورت مجازی قابل دسترسی باشند. اگر یک استراتژی درست برای چگونگی استفاده از یادگیری تلفیقی برنامه ریزی شده باشد ، این امر می تواند در انتقال اطلاعات به صورت سریع تر و موثر تر کمک کند و با استفاده از گزینه هایی چون  پخش ویدیو در کلاس ،استفاده از فایل های صوتی ، کتاب های آنلاین و غیره که به صورت دیجیتال در دسترس هستند ، میتوان میزان دسترسی و استفاده مجدد از مطالب ارایه شده را نیزافزایش داد که این امربسته به نوع استفاده می تواند موجب بالا بردن کیفیت اموزش نیز بشود.

یادگیری تلفیقی همانطور که پیش تر گفته شد ،روشی نوین است اما لازم به ذکر است اجرا کردن آن نیز کار آسانی نیست و به مجموعه ای از امادگی های اساسی و اولیه در زمینه های متفاوتی چون داشتن اگاهی ازفرآیند آموزش و یادگیری ، مدرس ، دانش آموزان و جمع آوری محتوا و غیره نیاز دارد که در ادامه به چند مورد به صورت مختصر و مفید خواهیم پرداخت :

مدرسین توانمند و ماهر

مدرس هایی که قرار است از این روش استفاده بکنند باید به خوبی با ویژگی های هر دو نوع از کلاس ها ، کلاس های سنتی و کلاس های مجازی آشنایی داشته باشند و قادر باشند در زمان لازم از هر دو نوع آموزش بهره ی کافی را ببرند. آنها باید آموزش ببینند تا محتوا را در قالب دیجیتال توسعه دهند تا بتوانند به صورت آنلاین در دسترس دانش آموزان قرار بدهند. آنها باید بدانند که چگونه از اینترنت و سایت ها ، پلتفرم هایی چون یوتوب و نرم افزار هایی مثل اسکایپ جهت رسیدن به اهداف اموزشی خود استفاده بکنند. از دیگر ویژگی های که مدرس باید داشته باشد می توان به مهارت خوب آنها در بررسی کردن جزییات ، داشتن نگاه علمی ، خوش بین بودن و داشتن مهارت های لازم جهت حل مشکلات و موانع و همچنین انعطاف پذیری و پویا بودن نام برد.

از آنجا که فناوری در آموزش به شدت رشد کرده و استفاده از فناوری در تدریس به رسمیت شناخته شده ‌است، سبک های تدریس به سمت آموزش ترکیبی تکامل پیدا کرده‌اند و این امر مزایای زیادی برای معلمان به همراه دارد :

آموزگار قادر به ذخیره آماده‌سازی درس روی رایانه یا تبلت و تنظیم آسان مطالب برای کلاس‌های مختلف است

تعامل دانش‌آموزان به دلیل تنوع بیشتر فعالیت‌ها در طول تدریس همچنان بالا است

فشار مستقیم کمتری بر آموزگار برای ارائه آموزش وجود دارد

میزان قابل‌توجهی از پایداری در استفاده از فناوری برای آموزش، که در آن از مطالب چاپی کمتری استفاده می‌شود، وجود دارد

آموزگار می‌تواند با آموزش مهارت‌های لازم برای استفاده از مطالب آنلاین و نظارت بر فعالیت‌های دانش‌آموزان، به آن‌ها اختیار و آزادی عمل بدهد. این کار به دانش‌آموزان اجازه می‌دهد که در یک کلاس درس با سرعت‌های متفاوتی پیش بروند

برخورداری از امکانات آموزشی لازم و کافی :

این ویژگی ،از شروط الزامی برای اجرای یادگیری و اموزش تلفیقی است. مدارس و مکان های آموزش زبان ، نباید فقط به داشتن کلاس هایی در ابعاد بزرگ و خوب توجه کنند بلکه باید توجه لازم و کافی به وجود لابراتور ها ، امکانات استفاده از تکنولوژی ، وجود ابزاری چون رایانه های کارآمد ،دسترسی آسان و سریع به اینترنت را نیز داشته باشند.

 

آگاهی و موافقت خانواده ها :

والدین نیز باید آشنایی خوبی در رابطه با استفاده از روش آموزش و یادگیری تلفیقی داشته باشند و از وجود تفاوت هایی که این روش با روش ها ی سنتی، زمانی که دانش آموزان ملزم به حضور فیزیکی در کلاس هستند و استفاده از ابزار و تکنولوژی تقریبا وجود ندارد آگاه بشوند تا بتوانند ویژگی های مختلف این روش رو بشناسند،فواید آن را قبول کنند و بتوانند حمایت بهتر خودشون را نشان بدهند.

این روش نیز به نوبه خود به مدل ها و انواع متفاوتی تقسیم بندی می شود که درانتخاب مدل مناسب، باید به نیازهای دانش اموزان خود توجه کنید و بر اساس آن تصمیم گیری کنید ؛ در ادامه به بعضی از آنها می پردازیم :

کلاس های معکوس (flipped classroom):

در این مدل ،چهارچوب ابتدایی واصلی که در آموزش مورد استفاده قرار میگیرد با تغییرات و نوعی وارونگی همراه می شود به این معنی که دانش آموزان به جای اینکه فقط به صورت حضوری در کلاس حاضر باشند و انتقال مطالب فقط در کلاس اتفاق بیفتد وشاید در ادامه از یادگیری به صورت آنلاین بهره ببرند، یادگیری و تمرکز اصلی آموزش بر روش یادگیری آنلاین و مجازی است. یادگیری آنلاین می‌تواند شامل سخنرانی‌های زنده یا ضبط‌شده، وبینارها، فیلم‌ها و آزمونها باشد. بهترین روش معمولاً اجرای چند مورد از این موارد در مقادیر مختلف برای حداکثر تأثیر است. در این روش ، دانش آموزان خود ،محتوای خواسته شده را در خانه یا قبل از کلاس مطالعه و تحلیل می کنند و در کلاس زمان و تمرکز بر روی یادگیری فعال و موثر گذاشته می شود. این مسأله می‌تواند از طریق استفاده از بحث و گفت و گو ها،کارهای گروهی و پژوهشی انجام شود.این روش فردیت و مسولیت پذیری دانش آموزان را در مقوله یادگیری افزایش می دهد.

مدل حضوری (face-to-face model):

این مدل به نوع سنتی و مدرس محور بسیار نزدیک است و مانند کلاسهای حضوری ،بیشتر آموزش در کلاس ها با حضور و تاثیر مستقیم مدرس انجام میشود و از آموزش آنلاین برای برخی از جلسات مثل جلسات رفع اشکال و یا جلسات بحث و گفتگو استفاده می شود. در این روش تعامل بین دانش آموزان و مدرس در کلاس حایز اهمیت است و استفاده از تکنولوژی و ابزار آن ، نقشی تکمیلی در روند آموزش و یادگیری دارد.

 : (rotational model) مدل دورانی

در این روش از یادگیری تلفیقی ، از دانش اموزان انتظار می رود تا از یک برنامه ی زمان بندی شده ی ثابت پیروی کنند و بین تعامل و یادگیری انلاین خودخوان و یادگیری حضوری در حال چرخش باشند. این برنامه ی زمان بندی شده ثابت ولی قابل انعطاف است و با استفاده از متود های متفاوت ، این اجازه به دانش اموزان داده می شود تا انچه که اموخته اند را تمرین و تحلیل کنند و از شکاف های یادگیری خود اگاه بشوند.از ان جایی که در این مدل از یک برنامه ی زمان بندی شده ی ثابت پیروی می شود میتوان پیشرفت اموزشی را بهتر و اسان تر پیگیری کرد.

در اخرلازم به ذکر است که از این روش همان طور که پیشتر گفته شد مدل های مختلفی وجود دارد که در متن به تمامی انها پرداخته نشد؛ یادگیری و اموزش تلفیقی ، روشی است که در دنیای امروزی با وجود و تاثیرغیر قابل انکار تکنولوژی نمی توان از سازنده و مفید بودن ان چشم پوشی کرد و اگر به درستی اجرا شود ، می تواند هم جنبه ی کیفی اموزش را بالا ببرد و هم از یکنواختی روند ان جلوگیری کند.

نویسنده و گرد آورنده کیمیا خسروانی فر – مدرس بزرگسالان و دوره های TTC

آموزشگاه زبان های خارجی ملل

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://imelal.com/?p=3749
اشتراک گذاری:
Melal EFL Team
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد یادگیری تلفیقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.